A Tour du Mont Blanc (TMB) a világ egyik legismertebb és legszebb magashegyi körtúrája. 160km hosszú, 3 országot érint (Franciaország, Olaszország,Svájc). Összesen 10 km-es szintemelkedéssel évente kb. 10 ezren járják körbe 2-3000 m közötti magasságokban. 2008. augusztus 18-tól 31-ig mi is ezt tesszük. Útközben, amikor internetközelbe kerülünk - feltöltjük fotóinkat és naplónkat élményeinkről, tapasztalatainkról. Ezzel - mintegy példát mutatva - szeretnénk kedvet csinálni, híveket szerezni egy hazánkban még kevesek által művelt outdoor sporthoz: az ultralight túrázáshoz és egy új, ultralight életszemlélethez.

2008. augusztus 14., csütörtök

Előkészületek


Mérnöki precízitással született meg az útvonalterv és a hátunkon cipelendő felszerelés összeállítása. Közel fél év alatt állt össze a nagy terv: mindentől és mindenkitől függetlenül megyünk, semmi fölöslegeset, de minden szükségeset viszünk, ami a biztonságunkat szolgálja: sátor, hálózsák, konyha, a legfejlettebb technika (notebook, GPS, műholdas rendszer, profi fotószerelés, rádiós kapcsolat, stb), alap hegymászó szerelés...és még sorolhatnám. Itthon egy ilyen összeállítás jó, ha az autó csomagtartójába befér. De mi ezzel 10 km-t mászunk fölfelé a hegyen (persze elosztva, de a napi 1500m sem semmi), tehát a hagyományos 30-40 kg-osra megpakolt hátizsák nálunk nem jöhetett számításba. Minek is, amikor a világ fejlettebb részén a "gramm számolgató" ultralight túrázók ezt 10 kg alá is bőven lenyomják, persze nem akármilyen szereléssel.
Így beálltunk mi is az ultralight táborba, elkezdtük egyenként összegyűjteni a legkönyebb, legprofibb szereléseket, persze amit azért még meg tudtunk fizetni. Néha ugyanis igen húzós ára van egy néhány dekás dzsekinek vagy egy hetekig mosás és "bebüdösödés" nélkül hordható merinó gyapjú pulcsinak.
A túraútvonallal együtt a szerelésünk minden darabját is részletesen be fogjuk mutatni, miért éppen az, hogy vált be extrém körülmények között - tanulságos lehet másoknak is.
Ahogy telt az idő és egyre képzettebb "ultralight szakértő" lettem rájöttem, hogy ez nem csak egy újabb költséges hobby, hanem egy új életstílus, életfilozófia kezd kialakulni bennem. Meg kell tanulni lemondani dolgokról, amik különben is haszontalanok és fölöslegesek. Fókuszálni kell a lényegre, megtalálni az okos kompromisszumokat, felszabadítani magunkat a régi gondolatminták kötöttségétől, megszabadulni "mázsás terheinktől" amelyek sokszor agyonnyomnak minket...
Tehát így lesz fokozatosan az ultralight túrázásból ultralight életstílus. Folytatás, részletek hamarosan. Addig is : Go ultralight!

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

HAHO!

Nagyon tetszik ez a kütyü(SPOT)mar rendeltem is egyet.
Mivel eleg mobilis ember vagyok ezzel barhol biztonsagban erezhetem magam.
Küldhetnetek valamivel több jelet
meg infot!
csaba

Képek