A Tour du Mont Blanc (TMB) a világ egyik legismertebb és legszebb magashegyi körtúrája. 160km hosszú, 3 országot érint (Franciaország, Olaszország,Svájc). Összesen 10 km-es szintemelkedéssel évente kb. 10 ezren járják körbe 2-3000 m közötti magasságokban. 2008. augusztus 18-tól 31-ig mi is ezt tesszük. Útközben, amikor internetközelbe kerülünk - feltöltjük fotóinkat és naplónkat élményeinkről, tapasztalatainkról. Ezzel - mintegy példát mutatva - szeretnénk kedvet csinálni, híveket szerezni egy hazánkban még kevesek által művelt outdoor sporthoz: az ultralight túrázáshoz és egy új, ultralight életszemlélethez.

2008. augusztus 26., kedd

Érdekességek az eddigi 9 napból

Egy ilyen túrán rengeteg múlik a ruházaton, szerelésen is. Ebből a szempontból "világbajnokok" vagyunk... és büszkén kihúzom magam, mert minden egyes darabot hónapokon kresztül válogattam, olvastam a teszteket és rendelgettem a neten keresztül (na, vajon honnan? :-).
Az abszolut világcsúcstartó a merinó gyapjú póló, pulcsi, zokni. Az az eddigi rövidebb túráinkon is látszott, hogy nagyon jók, de hogy ennyire???? Hölgyeim és uraim, tessék megkapaszkodni..... két hétig, mosás nélkül, 160 km-en keresztül hordva a SmartWool márkájú merinó zoknimnak SEMMI SZAGA NINCS, halál komolyan semmi. Mintha most vettem volna ki a mosogépből. Ugyanez igaz a 2 db rövid és hosszú ujjú Icebreaker pólóimra (szintén merinó). Minden nap többször úgy beleizzadok, hogy csavarni lehet belőlük az izzadságot... napon megszáradnak és kész, semmi izzadságszag, semmi mosás 2 hétig.
Hajózók, hegymászók 30-40 napig sem veszik le magukról, és nem rohadnak szét a bűztől. Ezeket a cuccokat itt valahogy a francia és olasz hölgyek nem ismerik, mert amikor elmennek melletted az ösvényen, akkor olyan tömény parfüm illat veszi őket körül, hogy majdnem elkábulsz...
Vannak olyanok, akiknek amit mi csinálunk az nevetséges. Ők a 160 km TMB-t egyhuzamban, futva teszik meg. Ez az Ultratrail TMB, ami holnap indul és 31-én ér véget - tehát találkozni fogunk velük. A legjobbak állítólag kb. 24 ÓRA ALATT végeznek, nem alszanak, csak perceket pihennek, az állomásokon bedöntenek pár pohár folyadékot, éjjel fejlámpával a fejükön rohannak a keskeny ösvényeken a szakadékok fölött.... ŐRÜLET!!! Hol van ehhez képest egy sima maraton???
Eddigi alvási statisztikánk: 4 éjszaka sátor, 3 éjszaka szálloda, 2 éjszaka menedékház tömegszállás.

Nincsenek megjegyzések:

Képek